26 april 2024
waterontharder

Waterontharder: zo kom je van hard leidingwater af

Het is een gegeven dat het leidingwater dat bij ons uit de kraan komt aan de harde kant is. Dat heeft te maken met een hoog gehalte kalk in het leidingwater. Hard leidingwater heeft nogal wat gevolgen. Die gevolgen ervaar je zelf en die gevolgen zijn niet goed voor bijvoorbeeld de vaatwasser en de wasmachine. Juist hierom gaan we het in dit artikel hebben over waterontharder.

De oplossing: het plaatsen van een waterontharder!

Heb je te maken met hard leidingwater, dan merk je dat aan bijvoorbeeld de handdoeken die uit de wasmachine komen. Die zijn behoorlijk hard en dat droogt minder plezierig af. Je merkt het ook aan jouw haar en jouw huid na een douchebeurt. Haar en huid voelen dan namelijk veel droger aan. Ook de wasmachine doet zijn werk minder en de vaatwasser maakt minder goed schoon. Nog iets; is er sprake van hard leidingwater, dan smaakt het water uit de kraan veel minder en dus meteen ook de koffie. Dit omdat kalk zich hecht aan de apparaten die daardoor minder werken én veel meer stroom nodig hebben. De apparatuur moet harder werken en is daarvoor meer energie nodig. Er is een oplossing om iets te doen aan hard leidingwater. Die oplossing luistert naar de naam waterontharder. 

Zorg voor voldoende zout in de ontkalker

In de meeste gevallen werkt een ontharder met heel kleine hars deeltjes, ook wel harsbolletjes genoemd. De werking van een waterontharder is even simpel als geniaal. Hard leidingwater stroomt de waterontharder binnen. Op dat moment komen ze in aanraking met de deeltjes hars. Hars is prima in staat om kalk aan water te onttrekken. Daardoor verlaat veel zachter leidingwater de ontharder en dat effect merk je vrijwel meteen. Na het plaatsen van een waterontharder is het water al snel veel zachter namelijk.

Laat de waterontharder plaatsen door een professional

Het is verstandig om een waterontharder laten plaatsen door een professional. Heeft die zijn werk gedaan, dan heb je verder amper nog omkijken naar de waterontharder. Het is wel zaak dat je zorgt dat er steeds voldoende zout in de ontharder aanwezig is. Op een bepaald moment namelijk, raken de hars deeltjes verzadigd door het goede werk dat ze leveren. Met behulp van zout kunnen de hars deeltjes gespoeld worden. Daarna zijn ze weer als nieuw en kunnen ze hun uitstekende werk weer prima uitvoeren.

De effecten zijn meteen merkbaar

De effecten van het plaatsen van een waterontharder merk je meteen. Ook aan de energierekening, die fors omlaag zal gaan. De apparaten zijn namelijk minder energie nodig om hun werk weer goed te doen. Je haar voelt bovendien ineens veel minder droog aan en ook voor het milieu is het beter. Je gebruikt nu namelijk veel minder zeepproducten voor bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser. Over een win-win situatie gesproken. Verder is het zo dat een ontkalker ook kan zorgen dat kalk dat zich al aan de apparaten gehecht heeft los kan weken en kan laten verdwijnen. Ook krijg je nu veel minder te maken met kalkaanslag in bijvoorbeeld de badkamer.