23 juli 2024

Tips om kalkaanslag te voorkomen

Vrijwel iedereen heeft er mee te maken… kalkaanslag. Het blijft iets ontzettend vervelends wat vaak terug blijft komen. In deze blog gaan we je 5 tips geven om kalkaanslag te verminderen!

Tip 1: Baking soda

Een veelgebruikt middel tegen kalkaanslag is baking soda, dit wordt vaak toegepast in badkamers. Om aan de slag te gaan heb je een vochtige doek nodig en baking soda. Je doet wat baking soda op de vochtige doek een gaat aan de poets. Neem hierin de plekken met kalkaanslag mee, dus niet alleen de kranen maar bijvoorbeeld ook je douchekop. Dit is wel even een tijdrovende klus maar het eindresultaat mag er zeker zijn.

Tip 2: Azijn of citroensap

Verschillende omgevingen hebben ook verschillende producten nodig. Wanneer je je waterkoker wil gaan ontkalken kan je dit op een natuurlijke manier doen. Hiervoor zorg je dat je azijn of citroensap hebt samen met een schone theedoek. Vul de waterkoker met een mengsel welke bestaat uit half water en half citroensap of azijn. Wanneer dit alle kalkaanslag in je waterkoker bedekt  zet je de waterkoker aan, wanneer deze klaar is met koken wacht je tot het mengsel is afgekoeld om hem vervolgens leeg te schenken. Blijf vervolgens de waterkoker spoelen met water totdat de azijn of citroen geur weg is. Wanneer je dan nog last hebt van kalkaanslag kan je dit proces blijven herhalen totdat het weg is.

Tip 3: Natuurazijn

Ook voor je wasmachine is er een bepaald ritueel om deze te ontkalken. Dit is een relatief makkelijke uitvoering. Je hebt enkel een fles natuurazijn, vaatwastablet of een handje soda nodig. Deze plaats je vervolgens in de wasmachine en deze laat je dan draaien op 90 tot 95 graden. 

Tip 4: Schoonmaakazijn

Ook kalk uit je koffiezetapparaat kan verwijdert worden, hiervoor heb je maar een paar theelepels schoonmaakazijn nodig en water. Zorg ervoor dat je koffiezetapparaat gevuld is met dit mengsel, laat hiervan ongeveer de helft doorlopen en zet vervolgens het apparaat voor een uur uit. Na dit uur kun je het apparaat weer aanzetten en vervolgens weer doorspoelen met water. 

Tip 5: Waterontharder

De tips die hierboven genoemd zijn, nemen redelijk wat tijd in beslag. Toch is er een eenvoudigere oplossing, namelijk een waterontharder. Hiermee bespaar je je zelf de moeite en tijd die je steeds kwijt bent aan het schoonmaken van de verschillende apparaten. Door een waterontharder te installeren op je waterleiding wordt het water rechtstreeks op de leiding gefilterd waardoor er geen kalkaanslag meer zal voorkomen in je apparaten. Hierdoor gaan je huishoudelijke apparaten langer mee waardoor je uiteindelijk ook nog meer geld zal besparen. Benieuwd naar de mogelijkheden van waterontharder prijzen