18 juni 2024
schilderen

Schildermaterialen die onmisbaar zijn voor elke klusser

Schilderen is niet alleen een kunstvorm, maar ook een vakmanschap. Het is meer dan alleen een beetje verf op een muur smeren, en de uitkomst is sterk afhankelijk van de materialen die gebruikt worden. Of je nu een ervaren schilder bent of net begint, het begrijpen van verschillende schildermaterialen is essentieel wanneer je van plan bent in huis te schilderen. Deze blog richt zich daarom op de verschillende materialen die elke doe-het-zelver nodig heeft voor succesvolle schilderprojecten in huis. Lees dus vooral verder!

1. Verfsoorten en kleuren

Wanneer je mooie resultaten wilt bereiken is het belangrijk om een goede basis te hebben. Dit begint bij het uitzoeken van de juiste verf die past bij jouw project. De twee meest voorkomende verfsoorten zijn latexverf en acrylverf. Latexverf heeft als voordeel dat deze snel droogt, makkelijk schoon te maken is en vaak niet veel geur afgeeft. Deze verf is dus erg geschikt voor klussers die nog niet veel ervaring hebben met schilderen. Daarnaast staat acrylverf bekend om zijn duurzaamheid en weerstand. Naast het kiezen van de juiste verfsoort, kan het kiezen van de juiste kleur ook een lastige opgave zijn. Begin met het nadenken over welke sfeer je in de ruimte wilt creëren: Ga je voor een rustige sfeer door het kiezen van lichte kleuren, of juist voor een speelse sfeer door het kiezen voor felle kleuren? Vaak helpt het om kleine proefvlakken te schilderen om zo de uiteindelijke kleur te beoordelen in verschillende lichtomstandigheden. 

2. Penselen en kwasten

Naast het kiezen van de juiste verfsoort en kleur, zijn het kiezen van de juiste penselen en kwasten ook essentieel voor een goede schilder basis. De juiste penselen en kwasten zorgen namelijk voor een nauwkeurige afwerking. Wanneer je bijvoorbeeld grote oppervlakken gaat schilderen, zoals muren, dan zijn brede kwasten ideaal. Daarentegen zijn dunne, puntige penselen de meest geschikte keuze voor het schilderen van gedetailleerde randen en hoeken. Het is voor beiden belangrijk om ze goed te onderhouden door regelmatig te reinigen met de juiste oplosmiddelen en door ze te bewaren in een vochtvrije omgeving. Op deze manier kan je de levensduur verlengen en hoef je niet voor elke schilderklus op zoek naar nieuwe penselen en kwasten. 

3. Afplaktape en bescherming

Hoeveel ervaring je ook hebt, schilderen blijft een slordige klus. Het is daarom belangrijk om van tevoren genoeg voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat verfspetters op ongewenste plekken terechtkomen. Gebruik bijvoorbeeld plastic folie en drop cloths om je vloeren en meubels te beschermen. Daarnaast is het ook verstandig om oude kleding en schoenen aan te doen waarvan je niet erg zou vinden dat ze vuil worden. Als laatste is afplaktape essentieel voor wanneer je strakke lijnen wilt verven. Het is hierbij belangrijk dat je deze goed aanbrengt en tijdig verwijderd, om zo schade aan de verflaag te voorkomen. 

4. Verfspuitapparatuur

Wanneer je van plan bent om veel grote oppervlakken te verven, zoals de hele woonkamer, dan van verfspuitapparatuur je flink wat tijd besparen. Middels verfspuitapparatuur kan je gemakkelijk een gelijke laag verf op muren en plafonds aanbrengen, waardoor het schilderproces een stuk efficiënter wordt. Het is hierbij belangrijk om de juiste druk in te stellen en om een constante beweging te houden, om zo strepen op de muur te voorkomen. Wanneer goed uitgevoerd, kan verfspuiten een professionele afwerking aan een ruimte geven. Mocht je dit willen proberen voor je volgende project, kijk dan eens naar de verfspuitapparatuur van Wagner bij VVBHUSAN.