18 juni 2024
Periodiek reinigen van drainage

Periodiek reinigen van drainage

Waarom periodiek reinigen van drainage?

De werking van een drainagesysteem neemt af naarmate de tijd verstrijkt. Hoe snel dit gaat, hangt af van de soort grond en/of de structuur van de bodem. Het is in elk geval verstandig om de werking van uw drainagesysteem te laten controleren en het systeem op tijd te laten reinigen. In dit blog vertellen we u er meer over.

Redenen voor drainage reinigen

Een goede reden voor het reinigen van een drainagesysteem, zijn zogenaamde ijzerhoudende soorten grond. Deze soorten grond zijn, zoals de term al aangeeft, voorzien van een zekere hoeveelheid ijzer. Dit ijzer blokkeert vroeg of laat een keer de poriën van uw drainagebuizen. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om er vroeg bij te zijn en uw drainagebuis te laten reinigen en uw drainage of spuitputten laten leegzuigen.

Drainagereiniger

Het schoonmaken van uw drainage laat u doen door middel van een drainagereiniger. Dit wordt vaak gedaan in een tijd van een relatief hoge waterstand. Ten tijde van een hoge waterstand zijn de ijzeren delen en de gronddelen relatief zacht en week. Hierdoor spoelt alles makkelijker weg en is alles sneller schoongemaakt. Dat scheelt vaak veel tijd en moeite.

Ophopend vuil

Tot slot is het goed om te beseffen dat ⅓ van de waterafvoer via het bovendeel van een drainagebuis gaat. Maarliefst ⅔ van de waterafvoer gaat via het onderste deel. Dat is dus meer dan 50%! Als u uw drainagebuis niet schoonmaakt, zal al dit vuil uiteindelijk door middel van zwaartekracht in de drainagebuis terechtkomen. Zo wordt de belangrijkste toegang tot het water na een tijdje helemaal geblokkeerd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over wonen en hoe u uw woning met klussen in goede staat houdt? Lees dan nog een paar van onze leerzame blogs.