18 juni 2024

Paint brush placed on top of a can filled with white paint

Hoe vaak moet u laten schilderen?

Schilderwerk voor onderhoud van uw woning

Schilderwerk is belangrijk voor het onderhoud van zowel de binnen- als de buitenkant van uw huis. Het regelmatig bijwerken van verf helpt om het uiterlijk van uw woning te verbeteren en te onderhouden. In dit blog vertellen we wanneer schilderwerk onderhoud binnen en buiten nodig is.

Binnen schilderwerk

Binnen uw woning is schilderwerk onderhoud van onder andere muren, plafonds, deuren en kozijnen vaak nodig om het interieur van uw huis op te frissen. U kunt dan ook helpen om eventuele beschadigingen te verbergen en de oppervlakken te beschermen tegen slijtage en verkleuring. Over het algemeen is het verstandig om binnenshuis om de 5 tot 7 jaar schilderwerk uit te voeren, afhankelijk van de mate van gebruik en de kwaliteit van de verf.

Buiten schilderwerk

Buitenshuis is het schilderen van de gevel, deur- en raamkozijnen, daklijsten en andere houten onderdelen belangrijk om het aanzien van uw woning up-to-date te houden en te beschermen tegen weersinvloeden. Regelmatig schilderen kan voorkomen dat hout gaat rotten of scheuren. De frequentie van schilderen buitenshuis is afhankelijk van de omgevingsfactoren, zoals zonlicht, regen en wind. Gemiddeld gaat schilderwerk buiten ongeveer 7-10 jaar mee, maar het kan zijn dat het soms wat eerder nodig is.

Wanneer is schilderwerk onderhoud nodig?

Vaak ziet u vanzelf wanneer schilderwerk binnen en/of buiten nodig is. Bijvoorbeeld als u afbladderende verf, scheuren in de verf, of verkleuring van het verfoppervlak ziet, dat zijn tekenen dat het tijd is om weer te gaan schilderen. Als u merkt dat de verf er dof uitziet, betekent dit vaak dat het oppervlak beschadigd is en het vers schilderwerk nodig heeft.

Waarom regelmatig schilderen?

Schilderen is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van uw huis, maar ook voor de bescherming tegen weersinvloeden. Zorg er dus voor dat u het schilderwerk regelmatig onderhoudt en bijwerkt om het er altijd goed uit te laten zien en uw woning zijn waarde te behouden. Is er ook een verbouwing bij u nodig? Bekijk dan hier ons blogoverzicht met verbouwing blogs en zie of iets van uw gading bijzit.