29 maart 2024
parketvloer

Het gebruik van een parketvloer


Een parketvloer geeft een woonruimte een mooie chique uitstraling. Parket is een vloerbedekking die uit houten delen is samengesteld. Je hebt de keus uit massief- en lamelparket. Je moet een parketvloer niet zelf leggen, maar aan een echte vakman overlaten. Dan weet je zeker dat zo’n vloer op de juiste manier wordt gelegd…

lamelparket

Het gebruik van massief parket

Massief parket bestaat uit houten planken die minimaal 6 mm dik zijn. De planken tussen de 6 en 10 mm worden in een lijmbed gelegd en vernageld op een houten vloer. De dikkere soorten van 14 tot 22 mm kunnen blind vernageld worden. Er bestaat ook massief parket met mes en groef, zodat ook deze blind vernageld kan worden. De planken vanaf 20 mm kunnen zelfdragend worden aangebracht, mits de afstand tussen de balken niet groter is dan 50 mm. Na het leggen van de planken worden ze geschuurd en vervolgens gelakt of geolied.

 Lamelparket in de woonkamer

Lamelparket in de woonkamer heeft, zeker als deze in visgraat is gelegd, een bijzonder mooie uitstraling. De vloer bestaat uit samengestelde delen of planken. Je kunt ze onbehandeld, geolied of gelakt bestellen. De werking van het lamelparket is door het kruislings verlijmen van de verschillende lagen gering. Dit is een groot voordeel vergeleken met de massieve planken. Omdat hout altijd werkt door vocht en warmte is het belangrijk dat er een goede klimaatbeheersing aanwezig is. De parketdelen zijn aan alle vier de zijden voorzien van een mes en groef. Tijdens het leggen wordt er lijm in aangebracht en daarna worden de planken in elkaar gelegd. Het is goed om alle delen te verlijmen, zodat bij een temperatuurwisseling de vloer vlak zal blijven. Zijn de planken voorzien van een kliksysteem dan worden de stroken niet gelijmd. De delen sluiten door het kliksysteem naadloos aan op elkaar. Dat is nog eens handig aan zo’n parketvloer!

kliksysteem