18 juni 2024
Daklekkage

Daklekkage

Stappenplan: wat moet je doen bij daklekkage?

Een daklekkage kan een onverwachts en frustrerend probleem zijn, vooral tijdens hevige regenbuien. Het is essentieel om snel te handelen om verdere schade aan je huis te voorkomen. In dit artikel bieden we een handig stappenplan om adequaat te reageren bij een daklekkage.

Stappenplan bij daklekkage

Volg onderstaand stappenplan als je daklekkage hebt.

Blijf kalm en veilig

Als je merkt dat er waterdruppels van het plafond komen, blijf dan rustig en zorg voor je veiligheid. Plaats emmers, bakken of doeken onder de lekkage om het water op te vangen en verdere schade aan de vloer en meubels te voorkomen.

Schakel de elektriciteit uit

Als de lekkage in de buurt van elektrische apparaten, stopcontacten of lichtarmaturen is, schakel dan onmiddellijk de elektriciteit uit om elektrische schokken te voorkomen.

Dak toegang

Probeer indien mogelijk de toegang tot het dak te beperken, vooral als je geen ervaring hebt met het werken op hoogtes. Wacht op professionele hulp om het dak te inspecteren en te repareren.

Tijdelijke reparatie

Als de lekkage wordt veroorzaakt door een zichtbare opening, zoals een kapotte dakpan of een beschadigde dakbedekking, kun je proberen een tijdelijke reparatie uit te voeren. Gebruik een zeil, stevig plastic of dakreparatiekit om de plek af te dekken en verdere waterinfiltratie te voorkomen. Houd er echter rekening mee dat dit slechts een tijdelijke oplossing is, totdat een professionele dakdekker het probleem grondig kan herstellen.

Contact opnemen met professionele dakdekker

Een daklekkage laten verhelpen door dakdekker is verstandig om te doen. Deze vakman kan de oorzaak van de lekkage vaststellen en een permanente oplossing bieden om toekomstige problemen te voorkomen.

Voorkom verdere schade

Totdat de dakdekker arriveert, is het belangrijk om verdere schade aan je huis te voorkomen. Ruim het water op dat zich heeft verzameld en droog de aangetaste gebieden grondig om schimmelgroei te voorkomen.

Doe een verzekeringsclaim

Als de lekkage aanzienlijke schade heeft veroorzaakt, overweeg dan om een verzekeringsclaim in te dienen. Raadpleeg je verzekeringsmaatschappij om te horen welke stappen je daarvoor moet nemen en welke informatie je moet verstrekken. Het is dus belangrijk om snel te handelen bij een daklekkage om verdere schade aan je huis en bezittingen te minimaliseren. Het volgen van dit stappenplan kan je helpen om de situatie te beheersen en professionele hulp in te roepen om het probleem effectief op te lossen. Meer blogs over dakreparatie vind je in dit overzicht.