23 april 2024
Cilindersloten

Cilindersloten vervangen doe je zo!

Wil je eenvoudig zelf jouw cilindersloten vervangen? Dat kan en vooral met ons stappenplan hieronder. Door dit stappenplan nauwkeurig te volgen werkt jouw cilinderslot straks optimaal, zonder extra kosten van een slotenmaker. Lees hier hoe het moet.

1. Cilinderslot verwijderen

Als eerste begin je met het verwijderen van het oude cilinderslot. Dit doe je voordat je een nieuw cilinderslot besteld, zodat je de juiste maten hebt. Zo hoef je het slotgat in de deur niet groter te maken en is deze ook niet te klein, waardoor je veel tijd bespaart. Je verwijdert de schroef van de cilinder die onder de nachtschoot (aan de zijkant van de deur) zit, volledig. Daarna steek je de sleutel in het cilinderslot en draai je hem tot hij in de stand van ‘10 voor 2’ staat. Zo blokkeer je de cilinder namelijk niet. Vervolgens kan je het slot naar je toetrekken en zal je merken dat deze loskomt.

2. Bepaal de maat

Nu het oude cilinderslot eruit is kan je de maten opmeten. Hiervoor heb je een rolmaat, meetlint of duimstok nodig waarmee je de cilindermaat opmeet. Dit doe je door de afstand vanaf het hart (midden) van de cilinderschroef naar links en rechts te meten. Nu heb je dus twee verschillende of dezelfde maten. De standaardmaten zijn 30/30 of 32/32, waarbij je dus aan beide kanten een afmeting van 30 of 32 millimeter hebt. Nu je de afmetingen hebt kan je de juiste cilindersloten bestellen.

3. Cilinderslot vervangen

Heb je één of meerdere cilindersloten aangeschaft, dan wil je ze graag op jouw deur(en) monteren. Zorg er als eerste voor dat de cilinder op de juiste manier in de deur geschoven wordt, aangezien je twee kanten hebt en hij anders dus niet past. Als de cilinder aan één kant te ver uitsteekt moet je hem omdraaien. Als hij eenmaal juist op zijn plek zit bevestig je de lange schroef die je bij het verwijderen van de oude cilinder losgehaald had. Zorg er daarna voor dat de deur nog open is en test het cilinderslot met behulp van de binnenste draai-eenheid (knop) als sleutelvergrendeling. Als dit werkt test je dit ook met een gesloten deur. Als ze beiden werken, dan is jouw cilinderslot juist gemonteerd en beveiligd tegen inbrekers.

Cilinderslot zonder sleutel vervangen

Wil je een cilinderslot zonder sleutel vervangen, omdat deze kapot is gegaan of je hem kwijt bent geraakt? Hiervoor kan je gebruikmaken van de inbrekersmethode: uitboren. Dit doe je alleen vanaf de binnenzijde van de deur. Dit komt doordat het zwarte palletje in het slot niet meer recht staat, waardoor het uitnemen van het slot geblokkeerd is. Met een stevige boor kan je het gat uitboren en vervolgens kan je door een tik met de hamer of een speciaal apparaatje de cilinder verwijderen. Let wel op dat dit bij SKG gekeurde cilindersloten iets langer duurt dan bij cilindersloten zonder inbraakwering, aangezien zij hiertegen beveiligd zijn.

Kies voor gelijksluitende cilindersloten!

Wil jij nieuwe cilindersloten aanschaffen en deze zelf monteren? Kies dan voor gelijksluitende cilindersloten in jouw gehele woning. Hierdoor kan je alle deuren in jouw huis met één en dezelfde sleutel bedienen. Geen gedoe dus meer met zware sleutelbossen en het zoeken naar de juiste sleutel. Bovendien kan je hierbij het beste kiezen voor SKG gekeurde cilindersloten met 3 sterren, aangezien deze ervoor zorgen dat inbrekers minimaal 5 minuten doen over het binnenkomen van jouw woning en deze tegen bijna wel alle inbraakmethodes beveiligd zijn, ook tegen kerntrekken. Hierdoor kan je meteen al jouw cilindersloten vervangen. Bestel dus nu jouw gelijksluitende cilindersloten!