29 maart 2024

Het juiste transport voor jouw project

Als projectleider zul je veel nadenken over het transport waarmee je jouw project in goede banen leidt. Misschien wel de core business van jouw project, misschien eerder een bijzaak. Dat maakt het transport er niet minder belangrijk op. Kies je voor snelheid, lage koste, duurzaamheid of een combinatie hiervan? En welke past dan het best bij jouw wensen en budget? Voor deze keuzes kom je sowieso te staan wanneer je het transport gaat plannen. Een lastige klus die erg zorgvuldig moet gebeuren. In deze blog lees je meer over hoe je het juiste transportmiddel voor jouw project kunt inzetten.

Verschillende transportmiddelen

Bij het plannen en organiseren van het transport zul je moeten kiezen voor een bepaalde transportmethode. Hierbij ligt de keuze tussen vervoer over de weg, het spoor, over zee of in de lucht. Iedere methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo kunnen zware goederen het best via spoorvervoer worden getransporteerd, maar grote hoeveelheden voor relatief lage kosten gaan meestal over zee. De lead time is voor iedere transportmethode weer verschillend. De meestvoorkomende transportmethode is wegtransport. Vaak zijn hier hoge kosten aan verbonden, maar de lead time is het kortst en deze methode is het meest flexibel. De investeringskosten zijn relatief laag, echter ben je wel afhankelijk van de grootte van de vrachtwagen. Hierbij moet je ook de keuze maken voor het soort wagen dat je wilt gaan gebruiken, afhankelijk van de goederen die je wilt gaan vervoeren.

Soorten trailers

Om de goederen te vervoeren zul je gebruik maken van een trailer. Trailers worden aan de trekker bevestigd en hebben een maximaal laadvermogen, afhankelijk van het type. Een schuifzeiltrailer is uitgerust met een schuifzeil zodat je via de zijkanten kunt laden en lossen. Erg praktisch wanneer je met een heftruck wilt beladen. Een schuifvloertrailer heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een schuifvloersysteem waarbij de vloerdelen hydraulisch worden aangedreven en dus naar voren en achteren kunnen schuiven. Een koel-vriestrailer gebruik je om bijvoorbeeld groente, fruit en bloemen te vervoeren. Niet alleen kunnen deze trailers koelen, maar ook goed verwarmen. Een kippertrailer kan kantelen, waardoor het lossen van stortgoederen erg gemakkelijk gaat. Omdat de bovenzijde meestal open is kun je laden met een kraan of graafmachine. Een kipper te koop kan nieuw of tweedehands zijn. Zorg er in ieder geval voor dat deze aan alle veiligheidseisen voldoet. Tot slot de mega trailer die -jawel- groter is dan een standaard trailer. Een megatrailer heeft een binnenhoogte van 3 meter in plaats van 2,55 meter.