18 juni 2024
Betonwapening

Waarom zit er wapening in beton?

Er bestaan veel misverstanden over het gebruik van betonwapening in beton en de werking ervan. Scheuren van beton hoort bij het verhardingsproces van beton. Met gebruik van wapening in beton is scheurvorming beheersbaar maar niet te voorkomen. De wapening gaat zijn werk pas doen als het beton echt gescheurd is, omdat het beton uitdroogt na verharden ontstaan er scheuren in. Droogt de beton te hard in de toplaag dan spreekt men van plastische krimp.

Betonwapening

Krimp voor volumevermindering

Wanneer er volume vermindering van beton ontstaat spreken we van autogene krimp, dit gebeurt in veel gevallen als het beton aan het verharden is. Staat het beton vocht af aan de omgeving dan heeft men het over uitdrogingskrimp, hierdoor zal het materiaal veranderen en spreekt men over trekkrachten in de bovenste laag van het beton. Het beton scheurt wel, maar door betonwapening te gebruiken blijft het beheersbaar en wordt de constructie niet aangetast. Door de wapening kan scheuren niet worden voorkomen, wel worden de scheuren een stuk fijner erdoor.

Betonwapening

Combinatie van beton en betonijzer

Wanneer je de betonwapening laat berekenen door een constructeur weet je zeker dat je de ideale wapening sterkte hebt voor je constructie. In combinatie met kwalitatief goed gemengde beton heb je de meeste kans op succes, minimale kans op scheuren. In de meeste gevallen zijn de scheuren niet voor het blote oog zichtbaar, alleen een expert zal de scheuren waar kunnen nemen. Welk soort wapening je moet hebben heeft te maken met een aantal factoren, onder andere de overspanning en belasting van de fundering of vloer.